Wil je een webshop laten maken? Dan is het belangrijk om na te denken over de juiste webshop functionaliteiten. Een goed werkende webshop maakt de ervaring makkelijker voor klanten, wat de klanttevredenheid en kans op conversie verhoogt.
Maar welke functies zijn echt onmisbaar? In deze blog bespreken we de belangrijkste functies voor een succesvolle webshop. Daarnaast delen we handige tips en voorbeelden.
1. Professionele productpresentatie
De productpresentatie bepaalt veel over de eerste indruk van je webshop. Klanten willen in één oogopslag een goed beeld krijgen van wat je aanbiedt. Dit doe je door onder andere gebruik te maken van:
- Hoogwaardige productfoto’s (en video’s). Deze kunnen de producten vanuit verschillende hoeken tonen en belangrijke details benadrukken. Dit creëert een sterke eerste indruk en draagt bij aan de uitstraling van je website.
- Duidelijke en aantrekkelijke productbeschrijvingen. Deze beschrijven niet alleen de eigenschappen van het product, maar laten ook zien welke voordelen en ervaringen de klanten hebben. Geeft relevante informatie voor je doelgroep.
- De mogelijkheid om productvarianten weergeven. Denk hierbij aan maten, kleuren en uitvoeringen. Hierdoor kan de klant eenvoudig de gewenste optie selecteren.
Verkoop je bijvoorbeeld kleding? Laat dan zien hoe het kledingstuk valt bij verschillende lichaamstypes. Zo creëer je een vertrouwd gevoel en vergroot je de kans op een aankoop.
2. Gebruiksvriendelijke navigatie
Een snelle en overzichtelijke navigatie helpt bezoekers om snel en eenvoudig te vinden wat ze zoeken. Een goede navigatiestructuur bevat minimaal:
- Duidelijke menu’s en categorieën. Hierin worden producten logisch en overzichtelijk onderverdeeld.
- Breadcrumbs. Via breadcrumbs kunnen bezoekers altijd zien waar ze zich bevinden in de webshop en via daar extra navigeren.
- Een krachtige zoekfunctie. Een goed werkende zoekfunctie, bijvoorbeeld met filters, zorgt ervoor dat klanten gericht kunnen zoeken naar specifieke producten.
Als je een grote productcatalogus hebt, hepen filter zoals prijs, kleur, maat en merk. Ze maken het zoeken sneller en duidelijker.
3. Diverse betaalmethoden
Klanten waarderen het wanneer ze kunnen kiezen uit verschillende betaalopties. Het aanbieden van meerdere betaalmethoden zorgt er dan ook voor dat je geen potentiële klanten verliest. Zorg voor:
- Populaire betaalmethoden. Denk aan iDEAL, creditcard, PayPal en achteraf betalen.
- Een betrouwbare en snelle betaalgateway. Een betaalgateway is een veilige online dienst. Het maakt betalingen mogelijk tussen een webshop en de bank van de klant.
- Transparante informatie over beveiliging en privacy. Zo komt een klant nooit voor verassingen staan en weten ze waar ze aan toe zijn.
Een duidelijke en vertrouwde betaalervaring kan de kans op verlaten winkelmandjes aanzienlijk verminderen.
4. SEO-optimalisatie
Een mooie webshop moet natuurlijk ook vindbaar zijn in de zoekmachines. Daarom is een SEO strategie voor e-commerce van groot belang. Dit kun je doen door:
- Producttitels en beschrijvingen te optimaliseren met relevante zoekwoorden.
- Zorg voor snelle laadtijden en een mobielvriendelijke webshop. In deze tijd zijn er veel mobiele gebruikers. Leer je doelgroep kennen en speel hierop in.
- Gebruik van duidelijke URL-structuren, meta-titels en beschrijvingen. Dit zijn basis gegevens waarmee je zowel bezoekers triggerd als zoekmachine bots informeert.
Denk ook aan het optimaliseren van afbeeldingen. Plaats daarnaast regelmatig relevante content, zoals blogs of verhalen van klanten.
5. Verzenden en retourneren
Een soepel verzend- en retourproces is belangrijk voor klanttevredenheid. Dit betekent:
- Duidelijke informatie. Vertel duidelijk over verzendopties en kosten. Hoe lang duurt de verzending, wat zijn de retour mogelijkheden, etc.
- Een eenvoudig en transparant retourproces. Het geeft klanten vertrouwen als ze weten dat er een mogelijkheid tot retouren zal zijn.
- Integratie met verzenddiensten voor snelle verwerking. Zorg dat je samen kunt werken met grote en betrouwbare partijen als PostNL & DHL.
Verlaag de drempel voor aankopen. Bied bijvoorbeeld gratis retouren aan of maak het retourproces zo eenvoudig mogelijk via een online retourportaal.
6. Klantbeoordelingen en recensies
Recensies geven potentiële klanten meer vertrouwen in je producten. Zorg daarom voor:
- De mogelijkheid voor klanten om eenvoudig reviews achter te laten of om te bekijken.
- Integratie van beoordelingssystemen, bijvoorbeeld sterrenbeoordelingen. Denk hierbij aan reviews via Google of Trustpilot.
- Duidelijke weergave van recensies bij de producten. Zo kan de bezoeker per product de betreffende reviews bekijken.
Gebruik recensies ook om je producten te verbeteren. Negatieve feedback kan waardevolle inzichten bieden om je aanbod aan te scherpen.
7. Mobielvriendelijk ontwerp
Steeds meer aankopen worden gedaan via mobiel. Een responsive design is daarom essentieel:
- Diverse schermformaten. Zorg dat jouw webshop er op alle schermformaten goed uitziet. Zowel op desktop, als tablet en mobiel.
- Laadtijd voor mobiele apparaten. Optimaliseer de mobiele laadtijden. Veel bezoekers haken af als ze te lang moeten wachten op een pagina of transactie.
- Eenvoudige navigatie. Houd navigatie eenvoudig en overzichtelijk. In deze snelle wereld moeten bezoekers snel en gemakkelijk kunnen navigeren.
Denk aan duidelijke knoppen en productafbeeldingen. Zo kunnen klanten gemakkelijk door de webshop kunnen scrollen en kopen.
8. Integratie met sociale media
Sociale media speelt een belangrijke rol in het bereiken van je doelgroep. Zorg dat je webshop deze platforms gebruikt door:
- Koppelingen toevoegen. Voeg koppelingen naar je sociale media-kanalen toe, zoals Instagram.
- Producten deelbaar te maken op platforms zoals Instagram. Zo kun je bijvoorbeeld Instagram Shopping toevoegen, waardoor mensen ook via Instagram jouw producten kunnen kopen.
- Sociale bevestiging creëren. Maak likes en recenties zichtbaar. Hiermee vergroot je je bereik en stimuleer je interactie met je merk.
9. Analyse en rapportage
Om te blijven groeien, moet je inzicht hebben in het gedrag van je klanten. Dit kan door:
- Integratie van tools zoals Google Analytics. Hiermee kun je gericht informatie ontvangen zoals geslacht, platform en best verkochte producten.
- Gebruik van heatmaps. Heatmaps geven inzicht in klantinteracties op je website. Je kunt zo controleren waar mensen op afhaken. Ook kun je bijvoorbeeld zien of er fouten zitten op je webshop, zoals niet werkende knoppen.
10. Klantenservice en ondersteuning
Een goede klantenservice kan het verschil maken tussen een eenmalige of terugkerende klant. Denk aan:
- Integratie van een live chat of chatbot. Dit geeft snelle snelle ondersteuning. Mensen willen gemak en snelheid. Met een Chat ben je gemakkelijk en snel in contact met een (potentiële) klant.
- Een uitgebreide FAQ-pagina. Hierop kun je veelgestelde vragen plaatsen met relevante antwoorden.
- Verschillende contactmogelijkheden. Gebruik contactmogelijkheden zoals e-mail, telefoon en social media.
Zorg dat klanten altijd gemakkelijk contact met je kunnen opnemen, wat bijdraagt aan een positieve winkelervaring.
Conclusie
Wil jij een professionele webshop laten maken? Dan zijn bovenstaande functionaliteiten onmisbaar. Ze dragen bij aan een optimale gebruikerservaring, verhogen de conversie en zorgen voor een succesvolle online winkel. BEWISE Solutions adviseert je graag in deze keuzes. Neem vrijblijvend contact op en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.