Elke webshop beheerder heeft er mee te maken: een (discontinued) product dat nooit meer geleverd gaat worden. (bijvoorbeeld producten van het vorig seizoen, die uitverkocht zijn).
De eenvoudigste en snelste actie is om het product dan offline af te halen. (In WordPress Woocommerce zou je het product kunnen verwijderen of weer op draft kunnen zetten).
Maar doe dat NIET!
Als je dit doet, dan verdwijnt je product uit je producten- en zoek overzicht. Dat is dan toch niet zo erg zou je zeggen?
Dat is niet waar. Veel producten worden door het zoeken via Google gevonden. Als mensen vervolgens klikken op het product dat jij net offline hebt gehaald, dan krijgen ze een 404 pagina (“pagina niet gevonden”).
Waarom wil je geen “pagina niet gevonden” op een oud (discontinued) product?
- Slechte gebruikerservaring
- Gemiste kans om je nieuwe producten te promoten
- Het oude product zal verdwijnen uit Google
1. Slechte gebruikerservaring
Stel je faciliteert meerdere uitjes in Den Bosch. De volgende producten/diensten heb je:
- Rondleiding Sint-Janskathedraal Den Bosch
- Stadswandeling binnenstad Den Bosch
- Wijnproeverij Den Bosch
Elke uitje heeft een eigen url/link.
Nu ga je stoppen met de rondleiding van Sint-Janskathedraal omdat deze verbouwd wordt. Dus je haalt dit product/dienst van je webshop af.
Als mensen vervolgens in Google gaan zoeken op “Rondleiding Sint-Janskathedraal Den Bosch” en ze komen op je webshop terecht, dan krijgen ze een ‘pagina niet gevonden’ te zien en zullen ze waarschijnlijk direct je webshop weer verlaten (terwijl je eigenlijk wilt, dat ze de andere uitjes bekijken).
2. Gemiste kans om je nieuwe producten te promoten
Zie punt 1. Maar stel dat je in plaats van een 404 pagina (“pagina niet gevonden”) het oude product nog wel laat tonen. Naast dat je laat zien dat het product niet meer verkocht wordt, toon je welke alternatieven je hiervoor hebt. De kans wordt daarmee veel groter dat de bezoeker doorklikt naar een vergelijkbaar product dat je nog wèl verkoopt.
In het voorbeeld hierboven zou je de stadswandeling kunnen promoten op de pagina van de “Rondleiding Sint-Janskathedraal Den Bosch”.
3. Het discontinued product zal niet meer naar boven komen in Google
Als Google merkt dat een link/verwijzing in zijn index een 404 pagina oplevert, dan zal de link uiteindelijk verdwijnen uit Google. Dat is op zich niet erg. Maar stel dat dit oude product veel bezoekers opleverde op bepaalde zoekwoorden, zoals “Rondleiding Den Bosch”, dan is dat wel zonde.
Hoe moet ik dan een oud/discontinued product stop zetten in mijn webshop?
Als een discontinued product weinig bezoekers opleverde (en er geen inkomende links van andere sites naar verwijzen), dan zal het ‘hard’ offline halen van het product weinig schade opleveren. Maar in alle andere gevallen kun je 2 dingen doen:
1. Maak een ‘discontinued’ status van je product.
Helaas heeft WordPress Woocommerce hiervoor geen standaard functionaliteit, maar er zijn wel meerdere (betaalde) plugins te vinden.
N.B. BEWISE Solutions heeft deze functionaliteit beschikbaar gemaakt voor al haar webshop klanten.
In dit geval heb je de functionaliteit om je product op discontinued te zetten. Hiermee ‘verdwijnt’ het product in de overzichten en zoekresultaten op je eigen site, maar is de link nog wel benaderbaar. Als mensen dan op deze pagina komen zien ze dat het product niet meer beschikbaar is en kun je het zo inrichten dat je met upsell producten andere alternatieve producten aanbiedt.
2. Stel een 301 pagina in
Je zou in sommige gevallen een redirect kunnen instellen (dus automatisch de pagina laten doorverwijzen naar een andere). In sommige gevallen is dit prima, maar vaak niet netjes bij producten. In het voorbeeld hierboven zou je automatisch de mensen kunnen door linken naar de pagina van de stadswandeling. Maar de vraag is of mensen dit waarderen. Daarentegen zou je voor deze optie kunnen gaan als een nieuw product vergelijkbaar is.
Mocht je na het lezen van bovenstaande artikel nog vragen hebben of wil je weten wat BEWISE Solutions kan doen voor je, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.