Stel: Je hebt al je data van je product goed vastgelegd (in een website of applicatie). Vervolgens wil je er een goede PDF presentatie voor je (potentiële) klanten van maken. Hoe doe je dat?
Dat doe je met een PDF generator. Geen handmatig werk meer.
Er zijn hier 2 benaderingen voor:
- Aan de slag gaan en met Word of een andere tool om een PDF samen te stellen
- Op basis van een template de PDF genereren met daarin de data van jouw applicatie
Hoef je maar één keer een PDF te genereren? Dan is optie 1 een prima keuze. Eenmalig handwerk voor een eenmalige PDF (die je af en toe misschien moet bijwerken).
Maar in de meeste gevallen is optie 1 onbegonnen werk en moet je met een template gaan werken om bijvoorbeeld je producten te kunnen exporteren naar een PDF.
Voorbeeld van een PDF op basis van een template
In de onderstaande link vind je een voorbeeld van een product PDF waarbij er gebruik is gemaakt van een template.
Voorbeeld PDF op basis van template
In de PDF zijn een aantal template zaken statisch (zoals achtergrond, logo en de footer). De rest wordt van de data dynamisch geladen a.d.h.v. de productinformatie.
In dit voorbeeld voert de klant (recoat.eu) productgegevens in een PIM (lees hier meer over: Akeneo PIM systeem). Deze worden automatisch na vrijgave van het product als PDF gegenereerd en gepubliceerd op de website van de klant.
Standaard pakketten versus maatwerk programmeerwerk
Er zijn meerdere (professionele) pakketten op de markt waarmee je een PDF kunt ontwerpen en waarin je dynamisch data kunt laden. Het alternatief is, dat je via programmeerwerk het ontwerp nabouwt en de data inlaadt.
Met een pakket kun je al snel op weg, maar waarschijnlijk loop je al snel tegen de volgende problemen aan:
- Het pakket draait alleen op een laptop. Dus hoe integreer je dat op de website (zonder telkens PDF bestanden te moeten uploaden).
- Hoe ga je om met ‘hele’ dynamische data. Zoals:
- Hoe regel je goed wanneer er een automatisch of dynamische pagina einde toegevoegd moet worden.
- Wat als er bepaalde data met (complexe) logica wel of niet getoond moet worden.
- Hoe worden de afbeeldingen geschaald?
Het enige nadeel van ‘programmeren’ is dat het een eenmalige investering is om het te laten maken. Maar je hebt NIET de nadelen die hierboven zijn genoemd. Bij een maatwerk oplossing kan in principe alles gemaakt worden.
Aan de slag met een PDF generator?
Je hebt altijd 2 zaken nodig om te kunnen beginnen.
- Een ontwerp hoe de PDF er uit komen te zien
Mocht je deze nog niet hebben, dan kunnen wij die voor je maken. - (product) Gegevens opgeslagen in een database (WordPress, Pim of andere applicatie).
Heb je nog helemaal geen oplossing voor de gegevens opslag? In dat geval kunnen we samen met je kijken naar de juiste oplossing hiervoor.
Hierna worden de volgende stappen doorlopen:
- Onderzoeken waar de PDF generator geplaatst gaat worden.
Wordt het een WordPress plugin? Een PDF generator applicatie naast de bestaande applicatie, etc. - Programmeren van de PDF template.
- Ophalen van de gegevens uit de website of applicatie.
- De data dynamisch met logica integreren in de template rekeninghoudend met conditionele logica en pagina eindes.
- De PDF genereren en opslaan.
- De PDF bestanden automatisch koppelen aan een website of andere applicatie waardoor deze beschikbaar wordt voor de juiste doelgroep.