Akeneo PIM systeem

Gepubliceerd: april 19, 2022
Geschreven door: Emiel Lagarde
bewise-solutions-akeneo-vierkant-@catalyststuff

Akeneo PIM

BEWISE Solutions bedenkt, ontwerpt en implementeert naast webshops en websites ook totaaloplossingen voor hun klanten. De meeste bedrijven zijn namelijk niet alleen op zoek naar een webshop of website om hun producten te presenteren. Ze zoeken daarnaast ook een manier om producten te kunnen beheren en verrijken met extra informatie. Denk bijvoorbeeld aan uitgebreide product eigenschappen, meertaligheid en product documentatie. Veel ERP systemen zijn beperkt. Hierdoor bieden ze niet de mogelijkheden om al deze informatie per product op te slaan. Met Akeneo PIM is dit wél mogelijk.

Wat is een PIM systeem?

PIM is een afkorting die staat voor Product Information Management. Het is een onafhankelijke software die draait vanaf je ERP of webshop. Een PIM systeem wordt ingezet om méér productinformatie toe te kennen per product (product verrijking). Daarnaast beheert het je producten eenvoudiger. Na het verrijken van het product worden de producten vanuit het PIM systeem aangeboden aan verschillende kanalen. Denk hierbij aan een webshop, website of zelfs een gedrukte catalogus. Ook kun je op deze manier je producten aanbieden aan Google Shopping, Bol.com, Amazon en andere marktplaatsen. Je beheert dus je product informatie in een PIM systeem.

 

Akeneo PIM systeem

 

Waarom een PIM systeem gebruiken?

Goede product omschrijvingen zijn onmisbaar voor online verkoop. Omdat klanten het product niet kunnen aanraken of testen, zijn uitgebreide omschrijvingen essentieel voor de webshop conversie. Het toevoegen van documentatie, meerdere afbeeldingen, video’s en complexe eigenschappen is vaak niet mogelijk of erg omslachtig binnen een ERP of webshop. Met een PIM systeem krijg je een beter inzicht in je product data. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudiger aanpassingen doorvoeren. Ook zie je in één oogopslag welke producten nog aandacht verdienen. Vanuit de PIM verstuur je vervolgens je producten naar andere systemen zoals je webshop, online marktplaatsen, wederverkopers, catalogussen etc.

De voordelen van Akeneo PIM?

 • Een zeer complete open source versie en dus geen aanschafkosten
 • Sneller uitbreiden van je productinformatie
 • Op een simpele manier je categorie, documentatie, eigenschappen en vertalingen toevoegen
 • Automatisch je producten versturen naar je webshop zodra de producten “compleet” zijn
 • Zelf bepalen welke informatie je op product niveau vastlegt en verstuurd
 • Eén plek voor al je product informatie
 • Centraal voorraadbeheer
 • Te koppelen met webshops, marktplaatsen en ERP software

Hoe werkt Akeneo PIM?

Met Akeneo kun je product informatie importeren, verrijken en weer exporteren naar andere systemen. Bij Akeneo heet dit:

 1. Collect
 2. Enrich
 3. Spread

Met Akeneo verzamel en combineer je informatie uit verschillende bronnen. Door deze informatie op product niveau vast te leggen, zorg je voor een zeer complete set product data. Dit is erg waardevol voor de presentatie van je producten op andere systemen.

Wat kost Akeneo PIM?

Akeneo is er in twee versies: de gratis Community versie en de Enterprise versie. De Community versie is open-source en zeer geschikt voor kleine tot middelgrote webshops. De Enterprise vergt een financiële investering, maar daarvoor krijg je ook meer functionaliteiten. De community versie zal echter wel moeten worden geïnstalleerd op een eigen server. Hierdoor zijn er jaarlijkse kosten voor het gebruik van de server en het onderhoud van de software. Daardoor zijn de prijzen ook afhankelijk van de complexiteit van de inrichtingen en de grootte van de installatie.

Akeneo PIM WooCommerce koppeling

BEWISE heeft voor verschillende klanten een succesvolle PIM koppeling met WooCommerce gerealiseerd. Voorbeeld hiervan zijn:

 1. De zeer beknopte productinformatie wordt uit het bestaande (branche specifieke) ERP pakket van de klant gehaald. Dit gebeurd met automatische imports. (Collect)
 2. De productinformatie wordt handmatig aangevuld in Akeneo. Denk aan meertaligheid, afbeeldingen, documentatie en overige product eigenschappen. (Enrich)
 3. De “complete” producten worden meerdere keren per dag verzonden naar WooCommerce. (Spread)

 

Akeneo PIM Woocommerce koppeling

 

Akeneo PIM Magento koppeling

Naast WooCommerce is Akeneo ook heel mooi te koppelen met Magento 2. Met behulp van Pimgento. Dit is een officiële extensie die zowel door Akeneo als Magento wordt aanbevolen en kosteloos kan worden ingezet. Voor grote tot zeer grote webshops biedt dit een zeer stabiele en efficiënte manier om je producten te beheren buiten Magento.

 

Akeneo PIM Magento

 

Conclusie: Akeneo PIM helpt je bedrijf verder

Het inzetten van Akeneo PIM is dé manier om je producten op een eenvoudige en efficiënte manier te beheren. Voor kleine en middelgrote webshops is een koppeling met WooCommerce en Akeneo een hele mooie implementatie. Daarnaast biedt Akeneo PIM samen met Magento 2 een hele mooie oplossing voor je productbeheer voor grote en zeer grote webshops

Behoefte aan een gesprek om te kijken hoe Akeneo tijd voor je kan besparen en je omzet kan laten groeien? Neem contact op met BEWISE Solutions uit Den Bosch. We denken graag met je mee welke oplossing het best passend is voor je bedrijf.

Neem contact op

en kom bij ons op de koffie

Een vraag of een wens?

Laat dan een bericht achter op het formulier en we zullen spoedig met je contact opnemen. Wil je meer contact informatie? Klik dan op lees meer hieronder of bel anders even.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.